Steinerpedagogikken
Hovedfag
Skoledagen starter alltid med to timer fordypning, kalt hovedfag. Disse timene er viet til dybdelæring i perioder på 2 til 4 uker, avhengig av tema og klassetrinn. En periode kan omfatte fag som norsk, matematikk, fysikk, biologi, historie, religion, teater og mye mer. Elevene får god tid til å fordype seg i temaet gjennom varierte arbeidsmetoder, alt fra maling og dramatisering til utarbeidelse av en egen bok og mer. Undervisningen foregår som oftest innendørs, men kan også finne sted ute i naturen.
Fagtimer
Etter hovedfag følger fagtimer, hvor antall timer avhenger av elevens trinn. En førsteklassing har to fagtimer per dag, mens en tiendeklassing har fire. Disse gir rom for mengdetrening og enkeltfag som: norsk, matematikk, musikk, eurytmi, maling, tysk og engelsk.
Rytmer
Trygghet og forutsigbarhet gir godt grunnlag for læring. Gjennom gjentakende faste rytmer møter barna en kjent hverdag, og kan vende fokuset mot innholdet av timen. Hver time følger en fast oppbygging: oppstart, rytmisk del, gjenopphenting av kunnskap fra forrige time, arbeidsstund med bearbeidelse av kunnskap, presentasjon av ny kunnskap og en avslutning. I tillegg opplever elevene gjenkjennelige daglige, ukentlige og årlige rytmer, som for eksempel å starte og avslutte dagen med vers eller de tradisjonelle månedsfestene som speiler årets gang.

Tverrfaglig.
Undervisningen på skolen er sterkt preget av tverrfaglighet, der teoretiske og kunstneriske fag vektlegges likt med god variasjon av arbeidsmåter. En time inneholder gjerne innslag av noe musikalsk, kunstnerisk og teoretisk. Det vil si at elevene f.eks. i en og samme time kan ha norsk, engelsk, naturfag, musikk, historie og tegning. I de ulike fagtimene i løpet av en uke kan en også oppleve at det som er hovedfagstemaet blir trukket inn som en rød tråd gjennom de fleste fag.
Det muntlige ord.
I steinerskolen har vi en sterk fortellertradisjon, der læreren formidler kunnskap og fortellinger gjennom det levende og engasjerende ordet. Gjennom levende fortelling med innlevelse og inderlighet skapes sterke indre bilder som fester seg hos barna, som igjen er med på å stimulere deres fantasi og kreativitet.
Hjerte, hode, hånden.
Et bilde på en læring som engasjerer følelse, vilje og tanke. Å lære på en måte så kunnskapen sitter kan være utfordrende. I steinerskolen mener vi at ved å gjøre bruke av alle sansene, vekkes følelsene på ulike måter, noe som skaper en dypere forbindelse til kunnskapen og gjør den lettere å huske. Når vi lærer gjennom praktisk arbeid, kunstnerisk uttrykk og teoretisk forståelse styrkes helheten i læringsprosessen. Ved å kombinere hjertets engasjement, hodets forståelse og håndens skapende kraft, blir læringen levende, meningsfull og varig.
Silkebøker.
Gjennom året skapes det mange vakre bøker på skolen vår. I steinerskolen lager elevene sine egne lærebøker, kjent som silkebøker. Fagstoffet de lærer blir sirlig skrevet ned og illustrert i disse bøkene. Siden hver elev skaper sin egen bok, blir ingen like. Hver bok får et unikt og personlig preg selv om de omhandler samme tema. Silkebøkene skal behandles med respekt og varsomhet siden elevene legger ned mye arbeid i å dokumentere det de har lært. For de eldre elevene fungerer også bøkene som en verdifull kunnskapskilde når de skal forberede seg til prøver.
Digital bruk.
I en stadig mer digitalisert verden holder vi fast ved betydningen av å utvikle skriveferdigheter for hånd. På småtrinnet øves håndskriften flittig, og først i 5. klasse introduseres elevene for digitale verktøy. Elevene får hver sin skole- pc og lærer grunnleggende digitale ferdigheter som å opprette et dokument i Word, organisere lagringssystemer, oppøve godt nettvett og bli kjent med touchmetoden. Videre i trinnene oppover få de blant annet opplæring i Excel, programmering og reflekterer rundt kunstig intelligens (KI) og etiske spørsmål knyttet til IKT.
Karakterfri.
Vi er en karakterfri skole. I stedet for karakterer mottar elevene en årsvurdering ved slutten av skoleåret som beskriver deres faglige utvikling og innsats. Underveis får de også løpende tilbakemeldinger i timene, på innleverte oppgaver og prøver, etter hver hovedfagsperiode og i konferansetimer. På ungdomstrinnet gis det i tillegg en halvårsvurdering. For de yngste elevene er vurderingen rettet til foresatte, slik at de får innsikt i barnets læringsprosess. Etter hvert blir vurderingen mer direkte rettet mot eleven selv. Ved avslutningen av 10. klasse mottar elevene et vitnemål. I tillegg får de et karakterkort, slik at de har mulighet til å søke videregående skole.
Lærerplan.
Alle steinerskoler følger den godkjente lærerplanen for steinerskoler, hvor den nyeste versjonen ble utarbeidet i 2021. I tillegg har Steinerskolen Lillehammer en lokal læreplan, tilpasset de mulighetene som finnes i nærmiljøet, kollegiet og på skolen.
I Steinerskolen står barnet og individet i sentrum. Undervisningen er tilpasset barnets alder og modningsprosess, og den balanserer praktiske, kunstneriske og teoretiske fag for å skape en givende og meningsfull læringsopplevelse. I småskoletrinnet legges det stor vekt på rytme, bevegelse og læring gjennom fortelling, sang og lek. I mellomtrinnet styrkes den akademiske forståelsen gjennom utforskning, samarbeid og kreativt arbeid, mens ungdomstrinnet preges av kritisk tenkning, refleksjon og selvstendig arbeid.
Lærerne følger ofte samme klasse gjennom flere år, noe som skaper sterke relasjoner og en dyp forståelse for hver enkelt elevs utvikling. Vårt ideal er at barnet skal få utvikle seg fritt, uten å føle seg presset til å passe inn i en mal eller bli som «alle andre». Gjennom skoleårene hos oss møter elevene et bredt spekter av kunnskap innen praktiske, kunstneriske og teoretiske fag. Vi ønsker å gi elevene en skolehverdag preget av engasjement, skaperglede og en forståelse for verden rundt dem. Grunnleggende verdier som respekt for medmennesker, natur, planter og dyr er dypt forankret i vårt tankesett. Vi arbeider for at elevene skal utvikle gode relasjoner til hverandre, tilegne seg kunnskap og få en dypere forståelse for naturen og mangfoldet i samfunnet.